Doe alles aan de kant, hier begint de quiz!

START

Over slaap

Slapen is superbelangrijk. Jonge kinderen, die nog veel moeten groeien hebben meer slaap nodig dan een volwassene.

Slaapproblemen kunnen (ernstige) gevolgen hebben. Als je te weinig slaapt ben je overdag moe. Dan kan je minder goed opletten en minder goed presteren. Moeheid kan ook leiden tot ongelukken. Best lastig, want soms heb je helemaal niet door dat je moe bent.

En dan nog iets. Als je te weinig energie hebt, gaat je lijf op zoek naar andere energie om dit aan te vullen, zoals suiker! Je kan daarom meer trek hebben in lekkere zoete dingen. Kinderen en volwassenen die te weinig slapen hebben daardoor vaker last van overgewicht.

Slaaptips:
 • VASTE BEDTIJDEN
  Hou vaste bedtijden aan, ook in het weekend. Je slaapt beter als je elke dag op dezelfde tijd opstaat en gaat slapen.

 • VOLDOENDE SLAAP
  Zorg voor voldoende slaap. Dat is belangrijk om tot rust te komen en om goed te groeien. Kinderen van 4-12 jaar hebben tussen de 9 en 11 uur slaap nodig per dag, een volwassene gemiddeld 7 tot 9 uur slaap per dag.

 • GEEN BEELDSCHERM
  Kijk een uur voor het slapengaan niet meer naar een beeldscherm. Houd de slaapkamer beeldschermvrij.

 • RUST IN DE AVOND
  Rust helpt om makkelijker in slaap te vallen. Begin een uur voor bedtijd met rustige activiteiten. Ga dan niet meer sporten, gamen of wilde spelletjes doen. Maar lees een boek, luister naar muziek of neem nog even de dag door.

 • DONKERE SLAAPKAMER
  Zorg voor een rustige, donkere slaapkamer waar het niet al te warm is. Frisse lucht en temperatuur van rond de 18 graden zorgen voor een goede slaap. Warme handen en voeten zorgen ervoor dat je makkelijker in slaap valt.
Meer weten?
Kijk dan naar dit filmpje over slaap van JOGG in samenwerking met de GGD NOG:


Webinar over slaap
Begin 2021 is JOGG Noord-Veluwe met twee slaapprofessionals in gesprek gegaan over het belang van slaap. Waar komt slaaptekort door? Wat zijn goede slaapgewoonten? En is beeldschermgebruik echt zo slecht voor een goede nachtrust? Deze webinar ‘Gezond aan tafel met… kleine oogjes?’ is te bekijken via youtube.

Voor meer informatie over een gezonde leefstijl kan je contact opnemen met de JOGG-organisatie in jouw gemeente. De contactgegevens staan bij ‘Over JOGG Noord-Veluwe’.

Heb je vragen over slaap of zoek je oplossingen voor slaapproblemen, dan kan je contact opnemen met jouw huisarts. Indien nodig kan de huisarts je doorverwijzen naar een slaaptherapeut in jouw gemeente.

Oeps..Helaas is jouw scherm te klein om deze quiz te doen. Je doet de quiz het beste op een tablet, laptop of computer.